Search
Close this search box.
thuismonitoring

Thuismonitoring voor zwangere vrouwen

Het UMC Utrecht en het Diakonessenhuis onderzoeken samen hoe zij zwangere vrouwen met een hogere kans op een hoge bloeddruk thuis kunnen monitoren. Een hoge bloeddruk is de meest voorkomende complicatie tijdens de zwangerschap en kan zowel de moeder als het kind in gevaar brengen.

Thuis monitoren is veel goedkoper en geeft zwangere vrouwen meer vrijheid en flexibiliteit. Zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een te hoge bloeddruk moeten goed gemonitord worden. Dit kan variëren tussen eens per twee weken tot drie keer per week. De bloeddruk wordt gemeten en het hartritme van de baby wordt gecontroleerd. Het kost veel tijd om naar een ziekenhuis te gaan. Dat kan belastend zijn voor een zwangere vrouw.

Nu onderzoeken het UMCU en het Diakonessenhuis in de Safe@Home studie of de vrouwen ook vanuit huis gemonitord kunnen worden. De zwangere vrouw kan zelf haar bloeddruk meten met thuismeetapparatuur die verbonden is met een app. Hier kan zij ook een vragenlijst invullen die in het patiëntendossier van het ziekenhuis terechtkomt. De zorgverleners kunnen deze gegevens dagelijks bekijken en bepalen of het nodig is om in te grijpen. Deze methode maakt het makkelijker om meer gegevens te verzamelen, omdat de vrouw elke dag snel haar bloeddruk kan meten.

Op dit moment nemen 68 vrouwen deel aan het onderzoek en de eerste resultaten zijn positief. De vrouwen voelen zich veiliger omdat de bloeddruk dagelijks gecontroleerd wordt en het scheelt veel tijd.

Bron: UMCU

Kraamzorg abonnement