Search
Close this search box.

tijdstip bevalling mogelijk beter te voorspellen

Zoals het vroeger nog onbekend was of de baby een jongetje of meisje was, is het nu nog steeds een verrassing wannéér een baby zich aandient. Mogelijk is daar wat op gevonden.

Tot nu toe zijn de enige merkbare signalen die aangeven dat de bevalling zich inzet dat de vliezen breken of dat de weeën beginnen. Wetenschappers van The University of Texas Medical Branch besloten hoogzwangere vrouwen daarom te onderzoeken om te zien of er nog andere indicatoren zijn. Ze onderzochten het vruchtwater van 50 vrouwen die al aan het bevallen waren en van 51 vrouwen bij wie de bevalling nog niet begonnen was.

Het blijkt dat cellen in het vruchtwater iets meer informatie geven over hoever de baby is. Die cellen zijn onder meer afkomstig van de placenta. Als de bevalling dichterbij komt, zit de taak van de placenta er bijna op. Heel kleine stukjes, telomeren, breken van de placenta af en drijven vervolgens in het vruchtwater. Naarmate de tijd verstrijkt, worden die telomeren steeds kleiner. Als ze op hun allerkleinst zijn, is de bevalling aanstaande, zo ontdekten de onderzoekers.

Telomeren zijn deel van ons DNA en beschermen genetische informatie terwijl cellen delen. Iedere keer dat een cel zich deelt, worden de telomeren korter, waardoor de genetische informatie minder goed beschermd wordt. Eigenlijk zijn de telomeren dan ‘op’. Dr. Ramkumar Menon: ‘Het begin van een bevalling is erg complex. We wisten al dat een verandering in de samenstelling van hormonen het bevallingsproces op gang kan brengen. Een nog beter begrip van de telomeren en hoe ze werken helpt ons om het moment van bevallen beter te voorspellen’.

Bron: Welingelichte Kringen

Kraamzorg abonnement