Search
Close this search box.
vaccinatie rotavirus e1576159441997

Vaccinatie rotavirus

Niet alleen kwetsbaren kinderen, ook pasgeboren baby’s moeten worden gevaccineerd tegen het rotavirus. Dat is het advies van de Gezondheidsraad. Vooral jonge kinderen zijn gevoelig voor het virus. Het kan een darminfectie veroorzaken, waardoor kinderen met ernstige klachten in het ziekenhuis kunnen komen. Jaarlijks worden rond de 3600 kinderen onder de vijf jaar met een dergelijke infectie opgenomen. Te vroeg geboren kinderen, kinderen met een laag geboortegewicht of met een aangeboren afwijking hebben een verhoogd risico. Voor kinderen tot een half jaar zijn twee orale vaccins beschikbaar.

In 2017 werd al het advies gegeven in ieder geval kwetsbare kinderen te vaccineren. De Gezondheidsraad stond toen ook al positief tegenover het vaccineren van alle kinderen, maar dat bleek (nog) niet kosteneffectief.

Inmiddels worden in verschillende landen grote groepen kinderen gevaccineerd tegen het rotavirus. Uit studies blijkt dat de ziekenhuisopnames voor kinderen met deze darminfectie met zeventig tot tachtig procent is gedaald. Verder zorgt algemene vaccinatie voor groepsbescherming, zodat kinderen die niet gevaccineerd zijn toch beschermd worden.

Samen maken deze bevindingen dat de Gezondheidsraad adviseert de vaccinatie van alle pasgeboreren tegen het rotavirus op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Om algemene vaccinatie kosteneffectief te maken moet de prijs van een vaccin nog wel omlaag.

Bron: Gezondheidsraad

 

 

Kraamzorg abonnement