Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vaders nemen meer verlof bij geboorte zoon

Kersverse vaders nemen de helft meer vrije dagen op als ze doorbetaald worden, maar alléén als ze een zoontje krijgen. Krijgen ze een dochter, dan werken ze net zo lief door. Dat blijkt uit onderzoek van the National Bureau of Economic Research, dat keek naar het aantal vrije dagen dat nieuwe vaders in Californië opnamen na de geboorte van hun baby.

De onderzoekers hadden de beschikking over de gegevens van 4 miljoen Californiërs. Uit die cijfers blijkt dat vaders 46 procent meer kraamverlof opnemen, sinds dat in 2004 wordt vergoed. Een man die een zoon krijgt, neemt zelfs twee keer zo veel zwangerschapsverlof op als voorheen. Krijgt hij een dochter, dan neemt hij net zo veel vrije dagen op als toen hij nog niet doorbetaald kreeg (gemiddeld 5,2 dagen). Moeders maken daarentegen nauwelijks onderscheid tussen zoon of dochter. In Californië mogen mannen en vrouwen samen tot twaalf weken betaald verlof opnemen.

De waarom-vraag hebben de onderzoekers niet aan de kersverse vaders gesteld. Ze wijzen er wel op dat al vaker is aangetoond dat mannen meer tijd doorbrengen met hun zoon, dan dat ze met hun dochter doen. Kennelijk omdat het ‘niet mannelijk’ is om het gezin boven het werk te plaatsen.

Navraag bij het CBS leert dat over Nederland geen cijfers bekend zijn over het aantal vrije dagen dat vaders opnemen bij de geboorte van een zoon danwel dochter.

 

Bron: Trouw

Kraamzorg abonnement