Search
Close this search box.
vaders voorzichtiger dan moeders

Vaders voorzichtiger dan moeders

Uit een onderzoek van VeilligheidNL en Stichting Opvoeden.nl blijkt dat vaders voorzichtiger lijken dan moeders wanneer ze hun kinderen laten spelen. Vaders weten wel dat risicovol spelen goed is voor de ontwikkeling van hun kind, maar ze laten hun eigen kind minder snel doen wat zij vroeger wel deden.

Bij het onderzoek werden 251 ouders ondervraagd of ze hun kind tussen 5 en 7 jaar bepaalde risico’s willen laten nemen. Uit hun antwoorden blijkt dat vaders vooral terughoudend zijn in activiteiten zoals hoog klimmen (70% van de vaders zegt nee, 59% van de moeders) en gevaarlijke voorwerpen zoals lucifers of gereedschap hanteren (77% tegen 66% van de moeders). Slechts 16% van de vaders bemoedigt hun kind aan om risico te nemen, terwijl 30% van de moeders dit wel doet.

Volgens de Noorse pedagoog Sandseter is een te beschermende opvoeding niet goed voor de ontwikkeling van het kind. Door risico’s te nemen ervaren kinderen meer opwinding, spanning en trots. Dat zorgt dat zij meer zelfvertrouwen krijgen. Ook helpt risicovol spelen kinderen met een betere fysieke gezondheid, doorzettingsvermogen en sociale vaardigheden.

VeiligheidNL heeft daarom De Groeiboom ontwikkeld. Zij helpen ouders meer inzicht te geven in het speelgedrag van hun kind en de natuurlijke reactie van de ouders daarop. Ook geven ze praktische speeltips, zoals klimparcoursen maken, takken slijpen en vogelhuisjes timmeren met hun kinderen.

Bron: VeiligheidNL

 

Kraamzorg abonnement