Zoek
Sluit dit zoekvak.
Veilig fietsen W

Veilig fietsen

Per jaar belanden er ongeveer zestien kinderen op de spoedeisende hulp door een fietsongeval. Hoewel fietszitjes tegenwoordig een betere spaakbescherming hebben dan vroeger daalt het aantal kinderen dat een voet tussen de spaken krijgt niet. Dat meldt VeiligheidNL.

VeiligheidNL heeft onderzoek uitgevoerd onder kinderen van nul tot en met elf jaar. Daaruit blijkt dat tachtig procent van de fietsongevallen in deze leeftijdsgroep wordt veroorzaakt doordat er een voet tussen de spaken komt. Vooral drie tot zesjarigen hebben een groot risico op spaakbeknelling. Kinderen die dit overkwam werden meestal vervoerd zonder fietszitje of zonder voetensteuntjes en rugleuning. De meeste kinderen die op de spoedeisende hulp belandden droegen geen helm. Ongeveer 22 procent van alle kinderen had letsel aan het hoofd, de hals of de nek.

VeiligheidNL raadt aan altijd te kiezen voor een fietszitje met spaakbescherming. Gaat het kind zelf fietsen? Laat het dan een helm dragen. Een helm vangt (een deel van) de klap op en beschermt het kwetsbare hoofd van een kind.

Bron: veiligheid.nl 

 

Kraamzorg abonnement