Zoek
Sluit dit zoekvak.
verkenning 13 weken echo

Verkenning 13 wekenecho

Eind 2020 is het haalbaar de dertien weken echo in onderzoekssetting uit te voeren. Voorwaarde is dat de voorbereidingen zonder vertraging verlopen. Dat concludeert het RIVM in een verkenning. De staatssecretaris van VWS heeft de Verkenning 13 wekenecho inmiddels aangeboden aan de Tweede Kamer. Aan de Verkenning heeft onder meer een projectgroep bestaande uit experts die de organisaties van beroepsgroepen, de Regionale Centra en het patiëntenperspectief vertegenwoordigen.

Het RIVM heeft in de Verkenning op verzoek van het ministerie van VWS gekeken naar wat er nodig is om een landelijk  wetenschappelijk onderzoek op te starten naar het invoeren van de echo rond de dertiende week van de zwangerschap. Nu kunnen vrouwen in de twintigste week van de zwangerschap laten onderzoeken of hun kind lichamelijke afwijkingen heeft. Met de dertien weken echo kan een deel van de eventuele afwijkingen eerder worden ontdekt.

Het onderzoek is niet van de ene op de andere dag opgestart. Er moet begonnen worden met het vaststellen van de onderzoeksvragen en onderzoeksopzet, de kwaliteitsstandaard en de informatiehuishouding. Ook moet gewerkt worden aan de kwaliteitswaarborging van de dertien weken echo, aan opleiding en deskundigheidsbevordering, monitoring en evaluatie, communicatie en voorlichting.

Bron: RIVM.nl

Kraamzorg abonnement