Zoek
Sluit dit zoekvak.

Verloskundigen mogen anticonceptie voorschrijven

Het ministerie van VWS heeft besloten dat verloskundigen vanaf 1 oktober 2015 bevoegd zijn om alle hormonale anticonceptiemiddelen voor te schrijven: De pil, het spiraal, het implantatiestaafje, de prikpil, de anticonceptiepleister en de vaginale ring.

De pil en het spiraal mochten al sinds 2014 worden voorgeschreven. Vrouwen die net bevallen zijn hoeven hiervoor nu niet meer speciaal naar de huisarts. Deze uitbreiding in bevoegdheden ligt in lijn met de visie van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Verloskundigen (KNOV): meer continuïteit van zorg door verloskundigen.

Wens van kraamvrouwen
Voorlichting over anticonceptie begint al in het kraambed en nog beter al in het tweede trimester van de zwangerschap en is een belangrijke taak van verloskundigen. Aan het eind van het kraambed en/of zes weken na de bevalling, spreekt de verloskundige met de kraamvrouw over haar kinderwens, het voorkomen van een volgende zwangerschap of het gebruik van anticonceptie in combinatie met borstvoeding. Regelmatig krijgen verloskundigen dan ook het verzoek of ze anticonceptiemiddelen voor kan schrijven. Logisch, aangezien er een vertrouwensband op is gebouwd. Daarnaast hoeven vrouwen die net bevallen zijn hiervoor niet meer speciaal naar de huisarts of gynaecoloog en het kan een aanzienlijke kostenbesparing voor de zorg betekenen.

Voorschrijven anticonceptiemiddelen
Uiteraard moet het in goed overleg gebeuren met huisartsen. Stel ze daarom op de hoogte wanneer u als verloskundige anticonceptie gaat voorschrijven en stem af welke voorlichting er aan de cliënt wordt gegeven. Geef ook aan de huisarts door welke anticonceptie is voorgeschreven met eventuele bijzonderheden. Het KNOV standpunt Anticonceptie is in goed overleg met de huisartsen tot stand gekomen. De NHG-standaard Anticonceptie vormt de wetenschappelijke basis en geeft veel informatie over de verschillende vormen van anticonceptie.

Aan de slag met voorschrijven
De KNOV heeft scholing ontwikkeld (E-learning) en een implementatiepakket gemaakt om u op weg te helpen met het voorschrijven en het bekwaam worden voor het inbrengen van het spiraal en implantatiestaafje. Deze zijn te vinden op de website van de KNOV.

In een implementatiepakket zijn voorbeeldbrieven te vinden aan apothekers, huisartsen, gynaecologen en kraamzorg. In het pakket zitten ook voorbeeldrecepten. Dit is een praktische uitwerking van de theorie over hoe een recept eruit moet zien. Registreer altijd welke anticonceptie wordt voorgeschreven op een registratieformulier, zodat inzichtelijk wordt wat de verloskundige doet voor de inspectie en andere partijen. Een voorbeeld van een registratieformulier en meer over de richtlijn elektronisch voorschrijven zijn te vinden in het implementatiepakket.

Industrie en reclame
De farmaceutische industrie zal mogelijk verloskundigen meer gaan benaderen nu zij anticonceptie gaan voorschrijven. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de Gedragscode Geneesmiddelenreclame. Als zorgverlener is het belangrijk om te weten dat het belang van de cliënt altijd voorop staat en dat de contacten met de industrie transparant zijn.

Bron: knov

Kraamzorg abonnement