Search
Close this search box.
beelden kz5 NB 4 1

‘Verplaats bevallende vrouw niet te snel naar geboortecentrum’

Het geboortecentrum is een plek voor zwangere vrouwen die niet thuis willen bevallen. Hier kunnen zij beginnen met bevallen onder zorg van een eerstelijns verloskundige. Het is wel belangrijk dat een vrouw tijdens de bevalling niet te vroeg naar het geboortecentrum wordt overgebracht. Dat concludeert verloskundige Marieke Klapwijk-Hermus van het LUMC.

Klapwijk-Hermus onderzocht de uitkomsten van ruim 3400 vrouwen die gepland in het ziekenhuis, in een geboortecentrum of thuis bevielen. De eerste twee groepen hadden vergelijkbare resultaten. Ze waren even tevreden. De vrouwen die thuis bevielen hadden de beste resultaten. Zij ervaarden de meeste onafhankelijkheid tijdens de bevalling. Bij hen hoefde ook het minst ingegrepen te worden. Toch ziet Klapwijk-Hermus de positieve punten van een geboortecentrum. Er is een huiselijke sfeer gecreëerd waar de vrouw kan bevallen, met behulp van bijvoorbeeld een bevalbad. Hun eigen verloskundige is aanwezig en er zijn geen medische apparaten in het zicht.

Het stimuleren van een normale bevalling, waar het centrum op is ingesteld, kan ook een toegevoegde waarde zijn. Ziekenhuizen kampen met capaciteitsproblemen, die geboortecentra kunnen opvangen. Wel is het belangrijk dat een vrouw niet te vroeg verplaatst wordt naar een geboortecentrum. Dit kan ervoor zorgen dat zij alsnog naar het ziekenhuis moet. De adrenaline van de vrouw stijgt bij het verplaatsen en daardoor worden de weeën en ontsluiting geremd. Wacht daarom met verplaatsen tot er wat meer ontsluiting is. Het is volgens Klapwijk-Hermus belangrijk dat andere verloskundigen tijdens het huisbezoek alvast onderzoeken hoe de bevalling gaat verlopen. Hieruit kun je een conclusie trekken wanneer het beste moment is om naar het geboortecentrum te gaan. Geef ook voldoende voorlichting vooraf zodat de vrouw een goede keuze kan maken.

Bron: LUMC

Kraamzorg abonnement