Zoek
Sluit dit zoekvak.
verstoorde prikkelwerking w

Verstoorde prikkelverwerking bij vroeggeboorte

Kinderen die zijn geboren na een zwangerschap van minder dan 32 weken, ervaren vaker een verstoorde zintuigelijke prikkelverwerking dan hun leeftijdsgenootjes die op tijd zijn geboren. Het lijkt dat er een verband is tussen prikkelverstoring en gedragsmoeilijkheden. Er lijkt vooral een samenhang te zijn met symptomen van ADHD en autisme. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Tinka Bröring aan de Vrije Universiteit (VU).

Na een vroeggeboorte kunnen hersenbeschadigingen optreden, zoals zuurstoftekort, bloedingen en infecties. Tijdens hun opname op de intensive care krijgen vroeggeboren kinderen veel zintuigelijke prikkels, zoals licht, geluid en pijnprikkels. Tegelijk missen ze geruststellende prikkels, zoals wiegen en huidcontact. Prikkelverwerking betekent dat de informatie via de zintuigen verwerkt wordt in de hersenen. Dat is cruciaal om efficiënt op de omgeving te reageren.

De conclusie van het onderzoek is dat ernstig vroeggeboren kinderen meer problemen ervaren met prikkelverwerking. Bröring adviseert zorgverleners om bij zeer vroeggeboren kinderen alert te zijn op problemen rondom prikkelverwerking. Daarnaast adviseert zij om eventuele symptomen van ADHD en autisme te benaderen vanuit de verstoorde prikkelverwerking.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam

Kraamzorg abonnement