Zoek
Sluit dit zoekvak.
patat

vet eten tijdens zwangerschap verhoogt kans op obese kind

Kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap veel vet en cholesterol tot zich neemt, hebben een verhoogde kans op obesitas. Dit effect treedt het sterkst op bij mannelijke nakomelingen. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-promovenda Maurien Pruis naar de fysiologische gevolgen en onderliggende mechanismen.

Obesitas en het daaruit voortkomende metabool syndroom, een verzameling aandoeningen waaronder diabetes type 2, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, vormen wereldwijd een groeiend probleem. De bekendste oorzaken voor overgewicht zijn verkeerde eetgewoonten en een gebrek aan lichaamsbeweging. De laatste jaren hebben onderzoeken echter aangetoond dat al tijdens de vroegste fase van de zwangerschap de basis kan worden gelegd voor een verhoogd risico van aandoeningen als overgewicht op latere leeftijd. Pruis bestudeerde deze zogeheten “metabole programmering”, waarbij omgevingsfactoren in de vroege ontwikkeling leiden tot veranderingen in de foetus.

Pruis onderzocht het effect van een Westers dieet met veel vet en cholesterol vergeleken met een dieet met een laag vet- en cholesterolgehalte bij proefdieren, zowel voor de conceptie als tijdens de zwangerschap en de zoogtijd. De nakomelingen kregen hetzelfde dieet. Pruis stelde vast dat de combinatie van een Westers dieet bij de moeder en het jong leidde tot een verhoogd lichaamsgewicht en leververvetting. Opmerkelijk was dat dit effect het sterkst optrad bij mannelijke nakomelingen.

Pruis zocht uit welk mechanisme dit sekse-specifieke onderscheid mogelijk maakt en kwam uit bij de placenta. Haar bevindingen lijken erop te wijzen dat de mannelijke placenta meer kansen biedt om het teveel aan voedingsstoffen die de moeder binnenkrijgt naar de foetus te transporteren, terwijl de placenta van vrouwelijke nakomelingen juist als barrière zou kunnen dienen.

Bron: vakblad Vroeg

Kraamzorg abonnement