Zoek
Sluit dit zoekvak.
Tecc Merkur toy airplane 2

vliegen met de baby

Ouders hebben hun handen de eerste weken na de bevalling vol aan de zorg voor hun nieuwe kind. En hoewel een vakantie vaak meer dan welkom is, wordt een reis doorgaans uitgesteld tot de baby een paar maanden oud is. Als het moment dan toch daar is, kan het zijn dat ouders ervoor kiezen om per vliegtuig te reizen. Dat is geen probleem, zolang je maar weet wat de regels zijn en hoe je je moet voorbereiden.

regels
Het is belangrijk om te weten dat een aantal specifieke regels per luchtvaartmaatschappij en luchthaven verschilt. Daarom is het aan te raden om voor een reis contact op te nemen met de betreffende maatschappij, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

boeken
Officieel mag een baby al vroeg mee in het vliegtuig: vanaf de zevende dag. Voorwaarde is wel dat het kind niet te vroeg, en zonder complicaties ter wereld is gekomen. Toch gaat de voorkeur er naar uit om pas nadat het kind de leeftijd van zes weken heeft bereikt een vliegreis te ondernemen. De voornaamste reden is dat de longen van een baby nog niet goed zijn ontwikkeld en er in een vliegtuig continu sprake is van veranderende luchtdruk. Voor korte vluchten is dat niet erg, maar voor lange afstandsvluchten geldt dat een kind minstens tien maanden oud moet zijn om aan boord te mogen. Omdat een baby geen extra zitplaats inneemt, geven de meeste luchtvaartmaatschappijen fikse kortingen op de tickets, die wel kunnen oplopen tot negentig procent. Er zijn speciale babytickets, die gelden voor kinderen van 0-1 jaar.

inpakken
Ouders mogen inklapbare buggy´s meenemen tot aan de gate. Daarna worden ze in het vrachtruim geplaatst. Kinderwagens en niet-inklapbare buggy´s moeten meestal al bij het inchecken worden afgegeven. Vaak mogen kleinere vervoersmiddelen, zoals een maxi-cosi wel worden meegenomen. De temperatuur in een vliegtuig wisselt nogal eens. Neem daarom voldoende warme kleertjes mee. En denk natuurlijk ook aan voldoende luiers en vertrouwde speeltjes.

vloeistoffen
Door de droge lucht hebben baby’s extra vocht nodig. Als je borstvoeding geeft is het verstandig om zelf ook meer dan voldoende te drinken. Sinds 2006 zijn er strengere regels voor het meenemen van vloeistoffen aan boord, waaronder babyvoeding. Meer dan 100 ml vloeibare kunstvoeding mag in de handbagage, op voorwaarde dat je met een baby reist. Het is echter niet toegestaan om gekookt water mee te nemen om melkpoeder te mengen. Wel kan van tevoren worden gevraagd of de mogelijkheid er is om aan boord wat water te koken. Sommige maatschappijen bieden op hun vluchten standaard luiers, babymelkpoeder en potjesvoeding aan. Vaak kunt je dit vooraf reserveren.

on board
Soms kun je vooraf regelen dat je een plek krijgt op de voorste rij, waar meer beenruimte is. Daar kun je eventueel een klein bedje laten plaatsen, dat veel vliegtuigen standaard aan boord hebben. In deze bassinet kan het kind veilig liggen tijdens de reis. Ook komt het voor dat er een soort wiegje aan de zijkant van de stoel wordt vastgemaakt waar de baby in kan liggen. Let op: dit dient wel allemaal ruim van tevoren gereserveerd te worden en geldt doorgaans alleen voor lange, intercontinentale vluchten. In de andere gevallen worden baby’s op schoot vervoerd. Dan krijgt de ouder een extra gordel voor de veiligheid.

voeden en kolven
Op Schiphol is er een speciale Baby Care Lounge waar je in alle rust je baby kunt voeden of kunt kolven. Je mag echter niet meer dan 100 ml gekolfde melk meenemen langs de douane. Je kunt dit omzeilen, door na de douane op het toilet te kolven. Dan kun je de moedermelk gewoon mee aan boord nemen. In het vliegtuig kolven is natuurlijk ook een optie. Hou er rekening mee dat er aan boord van vliegtuigen geen koelkast is en neem dus een goede koeltas met koelelementen mee.

oorpijn
Door de veranderende luchtdruk krijgen veel mensen last van hun oren. Je kent ongetwijfeld het gevoel dat je je oren even moet laten ‘ploppen’. Dan is de oorpijn zo verholpen. Je merkt vaak vanzelf wanneer een kind last heeft van zijn oortjes, als hij erin gaat wrijven of met zijn handjes naar zijn hoofd grijpt. Zuigen en slikken zorgen voor het ‘plopeffect’, wat de oorpijn verhelpt. Geef een kind dat last van zijn oortjes heeft dus wat te drinken, of een speentje.

tot slot
En tja, alles kan nog zo goed geregeld zijn, als de kleine baby z’n dag niet heeft loop je in het ergste geval kans dat je uren opgesloten zit met een krijsend kind. En geërgerde blikken of opmerkingen van je medepassagiers. Heel vervelend, maar niets aan te doen. Het belangrijkste is om te bedenken dat een baby reageert op de stemming van zijn ouders. Je kunt je dus maar beter gewoon ontspannen, ondanks de knorrige blikken en zo veel mogelijk genieten van je reis. Wordt de baby ook rustiger van.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in Kraamzorg 4 – 2013

Kraamzorg abonnement