Zoek
Sluit dit zoekvak.
KZ2 2020 NB 9 e1593780280352

Voedingsadvies tegen kwakkelen

Voor kinderen tussen de één en vier jaar die meer dan gemiddeld hoesten, koorts hebben of verkouden zijn is nog geen doeltreffende oplossing. UT promovenda Ellen van der Gaag deed onderzoek naar deze groep kinderen, en pleit op basis van haar conclusies voor een voedingsadvies.

Dat bestaat uit groene groente, volle melk, roomboter en rundvlees. Door het eten van deze producten hebben de kinderen significant bewezen minder klachten. ‘Het immuunsysteem van kinderen moet op een natuurlijke manier versterkt worden, zodat ze zelf weerbaarder worden voor infecties,’ aldus Van der Gaag.

Het zijn onbewerkte voedingsproducten die thuishoren in een traditionele Nederlandse maaltijd. ‘De kinderen hebben bewezen minder koorts, gebruiken minder antibiotica, ze hoesten en snotteren minder, gaan minder vaak naar de huisarts en zijn minder moe. Er is geen sprake van bijwerkingen met dit dieet, kinderen worden niet dikker en het cholesterol profiel verandert niet ongunstig.’ Voor het proefschrift  Health promoting effects of nutrition in children onderzocht Van der Gaag kinderen tussen de één en vier jaar oud die ongeveer veertien en een halve dag per maand ziek zijn, dus ongeveer de helft van het jaar. Ongeveer 95 procent van deze kinderen had geen medisch verklaarbare afwijking. Na toepassing van het voedingsadvies gedurende zes maanden waren 120 willekeurig uit het onderzoek gekozen kinderen nog maar 4,8 dagen per maand ziek.

Het kinderlichaam in opbouw heeft pure onbewerkte producten en vetten nodig, die bijvoorbeeld in roomboter en volle melk aanwezig zijn. Uit eerder onderzoek (2012) van Van der Gaag bleek van zestien procent van de kinderen die kwakkelen met bovenste luchtweginfecties nauwelijks groene groenten eten en 28 procent ook bijna geen rundvlees. Ook voor oudere kinderen bleek het voedingsadvies een gunstig effect te hebben op de gezondheid.

Bron: Universiteit Twente

Kraamzorg abonnement