Zoek
Sluit dit zoekvak.
beelden kz5 NB 15 1

Voorspelling zwangerschapsdiabetes en pre-eclampsie

Een computermodel dat al vroeg in de zwangerschap de kans op zwangerschapsdiabetes en pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) kan voorspellen, blijkt een succes. Linda Meertens van het Maastricht UMC+ concludeert in haar onderzoek dat het werkt. Dit geeft verloskundigen en gynaecologen een betrouwbare risico-inschatting waarmee zij ongewenste complicaties bij zwangerschappen kunnen voorkomen. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat calciumtabletten kunnen zorgen dat het risico op pre-eclampsie met 25 procent daalt. Daardoor wordt er ook nog eens jaarlijks 7,5 miljoen euro bespaard.

In Nederland worden per jaar 170.000 baby’s geboren. Er kunnen tijdens een zwangerschap verschillende complicaties optreden. Het Maastricht UMC+ is een onderzoek gestart, de EXPECT-studie, om mogelijke complicaties eerder op te sporen en indien nodig te voorkomen. Al 3000 vrouwen hebben meegedaan aan dit onderzoek.

Meertens testte verschillende internationale modellen bij de Limburgse populatie. Hieruit kwam een betrouwbaar en bruikbaar voorspelmodel voor zwangerschapsdiabetes en pre-eclampsie. Het model helpt bij het aanbieden en verbeteren van geschikte zorg tijdens de zwangerschap. Per zwangere vrouw kan nu gekeken worden naar haar persoonlijke risicoprofiel en het zorgplan kan daarop aangepast worden.

Wanneer blijkt dat een zwangere vrouw een verhoogd risico heeft op een complicatie, kan actie ondernomen worden. Bijvoorbeeld een verandering in de persoonlijke leefstijl, maar ook andere middelen kunnen helpen. Aspirine kan bijvoorbeeld pre-eclampsie helpen voorkomen. Meertens toonde aan dat calciumsupplementen ook een positief effect hebben.

Bron: MUMC

Kraamzorg abonnement