Zoek
Sluit dit zoekvak.
vrouwen blijven werken

Vrouwen blijven vaker werken na geboorte eerste kind

Steeds minder vrouwen stoppen met werken als het eerste kind zich aandient, en blijven doorwerken na de geboorte. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS op basis van inkomensverhouding bij paren voor en na de geboorte van het eerste kind.

Voor het onderzoek zijn 64000 werkzame heterostellen gevolgd die in 2005 of in 2013 voor het eerst ouders zijn geworden. De inkomensverhouding tussen man en vrouw werd eerst twee jaar voor de geboorte van het eerste kind bekeken, daarna twee jaar na de geboorte.
Daaruit bleek dat vrouwen die voor het eerst moeder zijn geworden in 2013, na de geboorte van hun eerste kind meer bijdragen aan het gezinsinkomen dan moeders uit 2005. Verder dragen hoogopgeleide vrouwen meer bij dan minder hoog opgeleide vrouwen.

Jonge moeders uit 2005 droegen twee jaar na de geboorte van hun eersteling gemiddeld 33 procent bij aan het gezinsinkomen – twee jaar voor de geboorte was dit 44 procent. Voor moeders uit 2013 geldt dezelfde 44 procent voor de geboorte. Echter dragen zij gemiddeld 38 procent bij twee jaar na de geboorte.

Verder bleek dat van de jonge moeders uit 2005 zeven procent is gestopt met werken. Voor jonge moeders uit 2013 was dit vier procent. Hoger opgeleide vrouwen stoppen minder vaak dan minder hoog opgeleide vrouwen.

Bron: www.cbs.nl

Kraamzorg abonnement