Search
Close this search box.
pexels karolina grabowska 4386467

Vrouwvriendelijk zorgsysteem

Er kan nog veel verbeterd worden om de medische wereld toegankelijker te maken voor vrouwvriendelijke zorg. Er bestaan verschillende gezondheids-apps rond de menstruatiecyclus en een zelfafname test voor baarmoederhalskanker zodat een uitstrijkje bij de huisarts niet meer nodig is. Maar er kan meer gedaan worden, volgens het Rathenau Instituut. Veel in de medische wereld is gebaseerd op het mannenlijf, blijkt uit onderzoek van het instituut. Vrouwen hebben echter vaker last van bijwerkingen door medicijnen en behandelingen dan mannen. Ook is minder bekend over vrouwspecifieke aandoeningen en ziektes die bij vrouwen tot andere symptomen leiden van bij mannen, zoals hart- en vaatziekten.

De laatste jaren is er een grote groei van FemTech apps, producten en diensten gericht op de gezondheid en het welzijn van vrouwen, niet alleen gericht op de consument, maar ook op de zorg. Zoals een nieuwe MRI-techniek die kijkt naar de kleine vaatjes rond het hart, waar hartproblemen bij vrouwen vaan plaatsvinden. Er komt dus meer aandacht door onderzoekers, ontwikkelaars en investeerders, waardoor genderongelijkheid in de zorg bij de kop wordt gepakt en er meer emancipatie is. Het Rathenau Instituut pleit er voor dit door te voeren tot in de basis, zodat er nog meer aandacht komt voor de emancipatie in de zorg.

Bron: https://www.rathenau.nl/sites/default/files/2023-06/Rapport_Gezondheidstechnologie_speciaal_voor_vrouwen_Rathenau_Instituut.pdf

Kraamzorg abonnement