Search
Close this search box.
babygeur

Waarom pasgeboren baby’s zo lekker ruiken

Hoe komt het toch dat iedereen graag aan baby’s ruikt? Niet alleen de ouders, maar ook familieleden en zelfs onbekenden vinden iets prettig aan de geur van een baby.

Uit onderzoek van de University Quebec, blijkt dat dit niet alleen een fabel is, maar dat het een kleine waardevolle biologische truc is om baby’s in leven te houden.

“Zoals iedereen die een baby heeft weet, pasgeboren baby’s zijn niet het meest prettige gezelschap: ze slapen, eten en moeten regelmatig verschoond worden. Toch zeggen ouders dat het hebben van een baby een van hun beste ervaringen is.”zegt Johannes Frasnelli, anatomieprofessor aan de University of Quebec. “Dus moet en er mechanismen zijn die zorgen voor een hele innige band tussen de ouders, vooral de moeder, en de baby. We denken dat geur daar aan bijdraagt.” Baby’s hechten hun ouders aan zich zodat zij zorgen voor hun voeding, warmte en veiligheid.  Het zelfs zo, zegt hij, “dat velen zeggen dat de geur van een baby een van de beste geuren is die ze ooit hebben geroken.”

Frasnelli heeft onderzocht wat de reactie was van 30 vrouwen op de geur van pasgeboren baby’s. Daarvan hadden 15 vrouwen zelf al eens een kind gebaard, en 15 niet. Ieder moest ruiken aan een baby van maximaal 2 dagen oud. De resultaten bevestigden dat de babygeur zowel de moeders als de niet-mama’s je compleet in vervoering brengt. Ze reageerden op de geur van baby’s alsof ze een heerlijk dessert of zelfs drugs roken.

Onderzoekers zijn niet helemaal zeker wat de oorzaak van die lekkere geur is. Sommigen denken dat hun zweetkliertjes de geur verspreiden, anderen zijn ervan overtuigd dat de geur van hun vernix caseosa (witte, vetachtige substantie op de babyhuid bij de geboorte) nog enkele weken blijft hangen.

Het werkt beide kanten op. In eerdere onderzoeken was al aangetoond dat baby’s op basis van geur een onderscheid kunnen maken tussen moedermelk van hun eigen moeder en van andere vrouwen, en ze ruiken zelfs liever de kleding van hun eigen moeder. Alles voor een goede hechting.

Bron: nymag.com

Kraamzorg abonnement