Search
Close this search box.
wachtlijst dankzij een gebrek aan kraamverzorgenden

Wachtlijst kraamverzorging

Kraamzorg in een jong gezin is belangrijk voor een goede en ontspannen start op de eerste dagen dat het gezin thuis is met het kindje. In sommige regio’s in Nederland ontstaat echter een wachtlijst dankzij een gebrek aan kraamverzorgenden. Het is voor jonge gezinnen niet altijd zeker of ze daadwerkelijk (voldoende) kraamverzorging krijgen. Terwijl het in veel gezinnen echt nodig is: sommige ouders weten bijvoorbeeld niet hoe ze hun baby goed moeten vasthouden, hoe ze moeten aanleggen voor borstvoeding of hoe ze het kindje in bad doen.

Er zijn meerdere oorzaken voor de wachtlijsten. In sommige regio’s sluiten bijvoorbeeld kraambureaus, waardoor de bureaus die wel open blijven, nog meer mensen moeten helpen. Ook is het ziekteverzuim onder kraamverzorgenden relatief hoog (tien tot elf procent), en kampt de sector met een personeelstekort.

Volgens Peter Boudewijn van brancheorganisatie Bo Geboortezorg is er ook goed nieuws. Er is een opleidingsfonds beschikbaar gesteld voor het opleiden van ongeveer vierhonderd nieuwe kraamverzorgenden. Ook worden gesprekken gevoerd over loonsverhoging, om het vak aantrekkelijker te maken.

Bron: https://www.rtl.nl/nieuws/editienl/artikel/5442602/groot-tekort-aan-kraamzorg

Kraamzorg abonnement