Zoek
Sluit dit zoekvak.
warm weer verstoort nachtrust

Warm weer verstoort nachtrust

Veel kinderen hebben last van slechte nachtrust op warme zomerdagen. Hiervoor zijn diverse oorzaken aan te wijzen volgens slaapgeneeskundige en kinderneuroloog Sigrid Pillen. Zo maakt de hitte het lastiger om te gaan slapen, omdat je huid ’s avonds nog erg warm is. “Je slaapt beter in als je huid koeler is dan de kerntemperatuur in je lichaam.”

Ook is het langer licht in de zomer. Dit heeft twee gevolgen. Kinderen blijven langer buiten spelen en maken langer energie aan waardoor het ritme wordt verstoord. Je bent nog niet moe. Ook maak je door het licht minder snel het slaaphormoon melatonine aan. “Je ritme verschuift langzaam maar zeker, doordat je biologische klok denkt: het is nog dag, dus ik begin wat later met de aanmaak van melatonine.”

Pillen heeft enkele tips om beter te gaan slapen. Beweeg overdag, zodat je ’s avonds eerder moe bent. Drink veel water, want anders word je ’s nachts wakker van de dorst. En laat je kind op de koelste kamer in het huis slapen, bijvoorbeeld de woonkamer.

Bron: RTL Nieuws

Kraamzorg abonnement