Search
Close this search box.

‘wat langer wachten met doorknippen navelstreng’

Enkele minuten wachten met het doorknippen van de navelstreng na de geboorte kan leiden tot een betere ontwikkeling van de fijne motoriek van kinderen op 4-jarige leeftijd. Dat schrijven Zweedse onderzoekers in een studie die dinsdag in het vakblad JAMA verscheen.

Na de geboorte wordt de navelstreng, die het kind met de placenta verbindt, zo snel mogelijk doorgeknipt. Artsen weten dat het nuttig kan zijn om hier enkele minuten mee te wachten. Aangezien de bloedtoevoer vanuit de placenta net na de geboorte nog aanzienlijk kan zijn. Dat betekent voornamelijk dat de toestroom van het eiwit ferritine – dat voor de binding van ijzer in het bloed zorgt – goed op peil blijft. Dit kan een later ijzertekort voorkomen.

De Zweedse onderzoekers wilden weten wat dit op de langere termijn voor de neurologische ontwikkeling van het kind zou kunnen betekenen. Dus knipten de artsen bij een testgroep van gezonde kinderen die na een probleemloze zwangerschap op natuurlijke wijze geboren werden de navelstreng binnen 10 seconden of pas na 3 minuten door.

Vervolgonderzoek
De ouders werd gevraagd om vier jaar later met hun kinderen terug te keren voor een vervolgonderzoek. Daaruit bleek dat het IQ van de beide groepen kinderen identiek was, maar dat de ontwikkeling van de fijne motoriek bij de jongens van wie de navelstreng na 3 minuten was doorgeknipt, opvallend beter was. Vermoedelijk omdat deze jongens nooit een ijzertekort hadden gehad als baby. De onderzoekers merken op dat jongens op jonge leeftijd vaker een ijzertekort hebben dan meisjes.

Een interessante conclusie, vindt hoogleraar kindergeneeskunde en neonatologie in het Amsterdamse VU medisch centrum Harrie Lafeber. ‘We vermoedden dit wel, maar het is nog niet eerder in een studie aangetoond.’ Hij wijst wel op de slagen om de arm die de onderzoekers ook in het artikel in JAMA houden. ‘De conclusie betreft een kleine groep gezonde kinderen in een zeer hoog ontwikkelde regio. Die groep heeft door intensieve nacontrole niet snel een ijzertekort. Het is ook een groep waarbij het tamelijk risicoloos is om niet onmiddellijk de navelstreng af te klemmen – vanwege de veilige geboorte en de goede Apgarscore (check direct na de geboorte, red.)’

India
Eigenlijk zou je zo’n studie in India moeten doen, zegt Lafeber. Of in een ander land waar zeer veel baby’s een ijzertekort hebben. En bij een grotere testgroep. Als het risicoloos was, zouden artsen altijd wachten met het doorknippen. Maar dat is het dus niet, zegt Lafeber. ‘Een teveel aan bloed kan ook zorgen voor een te hoog bilirubine-gehalte. Die afbraakstof van rode bloedlichamen is giftig voor het lichaam. Dus dat wil je ook niet.’

Bron: De Volkskrant

Kraamzorg abonnement