Search
Close this search box.
boy 958457 1920 bb e1596100250145

Word zonbewust!

In tien jaar tijd is het aantal mensen met de diagnose ‘huidkanker’ verdubbeld. Zo kwamen er in 2019 70.000 mensen bij. Het is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Blootstelling aan te veel UV-straling is de belangrijkste oorzaak.

Negentig procent van de Nederlanders is wel eens verbrand in de zon, vijftig procent is wel eens zwaar verbrand. Dat blijkt uit het Nationale Zonrapport 2020, uitgevoerd in opdracht van UV-Fashions. Het rapport gaat over het zongedrag van Nederlanders.

Het blijkt dat we nog te weinig kijken naar de zonkracht voordat we naar buiten gaan. Zonkracht zegt hoeveel UV-doses je per uur kan oplopen als je in de zon gaat staan. Iemand met een lichte huid krijgt gemiddeld zonnebrand bij een UV-dosis van twee zonne-eenheden. Iemand met een getinte huid van tweemaal zo lang in de zon blijven, iemand met een donkere huid viermaal langer. Een zonne-eenheid bij zonkracht zes loop je op in tien minuten. De zonkracht geeft aan hoeveel UV-straling er in de stralen van de zon zit als deze de aarde bereiken.

De kinderhuid is extra kwetsbaar en verbranding heeft dubbel zo veel kans op huidkanker. Dat weet 43 procent van de moeders en 63 procent van de vaders niet, zo blijkt uit het rapport. ‘Kinderen die voor hun achttiende verbranden, hebben twee keer zo veel kans om huidkanker te ontwikkelen,’ aldus Jan Willem van der Sterre van UV-Fashions. ‘Uit het onderzoek, gedaan onder meer dan duizend Nederlanders, blijkt dat zestig procent van de ouders aangeeft dat hun kind wel eens verbrand is in de zon, bij bijna tien procent was sprake van zware verbranding. Een kwart van de ouders heeft geen zonnebrand bij zich als ze met de kinderen buiten de deur zijn.’ Wees daarom zonbewust en leer meer over de kracht van de zon. Wolken bijvoorbeeld, laten tachtig procent van de UV-straling door; op een bewolkte dag kan je dus ook verbranden. UV-straling gaat ook door glas heen. Verder duurt het een half uur voordat zonnebrandcrème beschermt. En ten slotte: elke verbranding laat een diep litteken in de huid na, waardoor de kans op huidkanker toeneemt.

Bron: UV-Fashions

Kraamzorg abonnement