Search
Close this search box.
1e graadsverbranding

Zomers verhoogd risico op brandwonden bij kinderen 0-4 jaar

Tijdens de zomermaanden zien we meer patiënten in de brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam. Vooral jonge kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar zijn oververtegenwoordigd en worden opgenomen in de brandwondencentra die ook gespecialiseerd zijn in de opvang van deze jonge doelgroep. Tijdens de vakantieperiode is de kans groter om een brandwondenongeval op te lopen, omdat de omstandigheden anders zijn dan gebruikelijk en de normale routine ontbreekt. Daarom roepen de drie brandwondcentra en de Brandwonden Stichting (Brandwondenzorg Nederland) ouders van jonge kinderen op extra alert te zijn.

Uit onderzoek van de drie Nederlandse brandwondencentra[1] blijkt dat jonge kinderen een grote risicogroep vormen voor een brandwondenongeval. Meer dan een kwart van de brandwondenpatiënten (25,8% in 2016) in de drie Nederlandse brandwondencentra is jonger dan 5 jaar. Het gaat hier om slachtoffers met zeer ernstige brandwonden die de gespecialiseerde zorg van de brandwondencentra nodig hebben. In ruim 80% van de gevallen is de oorzaak een hete vloeistof zoals thee, water of koffie.

Zomer brengt extra risico
Juist in de zomermaanden zien we een toename van het aantal brandwondenongevallen in de extra kwetsbare groep jonge kinderen. Op vakantie is de situatie anders dan thuis. De campingtafel met het hete kopje thee erop is net wat lager dan de eettafel thuis en staat minder stabiel. Waar je kindje thuis nog niet bij kan, kan hij nu ineens wel bij. Een greep naar de gloeiend hete theekop is in een oogwenk gedaan. Waar je thuis gewend bent dat de kleine niet in de keuken kan of mag komen, is dat in de tent net even anders. De steelpan is nu wél binnen handbereik. De gevolgen van brandwonden bij jonge kinderen zijn heftig. Ze hebben een veel dunnere huid en het verbrande lichaamsoppervlak is in verhouding groter dan bij volwassenen. Kinderen moeten vaak nog jarenlang operaties ondergaan. Ook de psychische impact van een brandwondenongeval is voor zowel de kinderen als hun ouders erg groot.

Tips voor een veilige vakantie
Bedenk welke maatregelen je thuis neemt om brandwonden te voorkomen. Loop eens een rondje in je vakantieverblijf en bekijk welke risico’s er zijn. Staan de waterkoker, theepot en de mok buiten bereik van je kindje? Laat tijdens het koken geen kinderen in de buurt van het kooktoestel en houd ze op minimaal twee meter afstand van een barbecue of open vuur. Plaats aanstekers en lucifers buiten bereik van kinderen. En laat ze nooit alleen bij brandende kaarsen.

Eerste hulp bij brandwonden
En wat als het toch mis gaat en je kindje loopt brandwonden op? Onthoud: blijf kalm en breng eerst jezelf en je kindje in veiligheid. Stel je kindje gerust. Handel volgens de eerste hulpregels: Koel de wond zo snel mogelijk tenminste 10 minuten met lauw zachtstromend leidingwater. Heb je geen leidingwater in de buurt? Koel desnoods met water uit een sloot of rivier. Verwijder nooit kleding die aan een wond vastzit. Verwijder luiers altijd om verdere verbranding te voorkomen. Luiers houden namelijk hete vloeistoffen vast. Neem indien nodig contact op met een huisarts of bel het noodnummer. Doe hier de eerste hulptest op zodat je weet hoe je moet handelen als het onverhoopt misgaat.

Brandwonden in het buitenland
Heb je op vakantie brandwonden opgelopen en twijfel je over de behandeling die je in het buitenland krijgt? De Brandwondeninformatielijn van de Nederlandse Brandwonden Stichting beantwoordt je vragen. Zij zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur via info@brandwondenstichting.nl of telefoonnummer 0900 – 044 0044.

[1] Bron: Nederlandse Brandwonden Registratie R3 2016

Kraamzorg abonnement