Zoek
Sluit dit zoekvak.
auto3

Zorgen KNOV om reistijden verloskundigen

Verloskundigen vrezen voor een toename van het aantal sterfgevallen omdat er steeds minder afdelingen verloskunde zijn. Door concentratie van de verloskundige hulp worden reistijden in delen van Nederland te lang, zeggen ze.

In het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek wijzen ze erop dat er in vijftien jaar 26 afdelingen zijn gesloten. Daardoor moeten met name in het uiterste noorden van het land, de kop van Overijssel, de Noordoostpolder en Zeeland zwangere vrouwen veel langer reizen om in het ziekenhuis te komen.

Jos Becker Hoff van de KNOV, de organisatie van verloskundigen: “Verloskundigen zijn echt bezorgd over te risicovolle situaties die kunnen ontstaan als die reistijden te lang worden.”

Kwartier
In de uitzending komt het verhaal van baby Ryan aan de orde. Bij de bevalling kreeg het kind zuurstoftekort. Het kon niet meer in Meppel terecht en moest naar Zwolle. Dat is een kwartier langer rijden. Het kind overleed na drie dagen. Volgens verloskundigen kan een kwartier in zo’n geval het verschil maken tussen leven en dood.

De komende tijd worden nog drie afdelingen verloskunde gesloten.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) schrijft in een reactie tegenover Dit is de Dag dat het overlijden van de baby los staat van de sluiting van de acute verloskundeafdeling van het ziekenhuis in Meppel. De IGZ schrijft: ” In de gesprekken heeft de recente sluiting van de verloskundeafdeling in Meppel, begrijpelijk, maar ten onrechte, een grote plaats gehad.”

NOS

Kraamzorg abonnement