Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zorgverlener onvoldoende kennis over zuurstoftekort bij geboorte

Het aantal keizersneden en kunstverlossingen vanwege een mogelijke zuurstoftekort rondom de geboorte is gestegen in Nederland. Toch is het aantal kinderen dat overlijdt vanwege zuurstoftekort niet afgenomen. Dit betekent dat zorgverleners op dit moment nog onvoldoende kunnen inschatten wanneer en bij welke vrouwen dit soort ingrepen zinvol is om sterfte te voorkomen.

Tot deze conclusie komt Sabine Ensing (AMC) in haar proefschrift over de risicofactoren voor zuurstoftekort rondom de geboorte. Ensing identificeerde risicofactoren en ontwikkelde een model om het risico op zuurstoftekort bij de geboorte beter te voorspellen, zowel voor als tijdens de bevalling. Het model kan volgens haar geïntegreerd worden in een tweedimensionale beslissingstool waarin het risico op zuurstofgebrek wordt afgezet tegen het risico op een interventie vanwege het onvoldoende vorderen van de baring. Dit ondersteunt de zorgverlener bij de counseling van zwangere vrouwen en het maken van keuzes voor interventies tijdens de bevalling.

Met de resultaten uit het onderzoek kunnen artsen beter voorspellen welke vrouwen een verhoogd risico hebben. Hoe eerder in de zwangerschap de hoog-risicogroepen worden herkent, hoe beter de zorg kan worden afgestemd op individuele gevallen. Dit alles kan leiden tot een vermindering van het aantal kinderen dat te maken krijgt met korte en lange termijn effecten vanwege zuurstoftekort bij de geboorte.

Kraamzorg abonnement