Zoek
Sluit dit zoekvak.
zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer

Zwangerschap en discriminatie op het werk

Onderzoek van ARAG (Allgemeine Rechtsschutz-Versicherungs-AG) toont aan dat tien procent van de vrouwelijke werknemers wel eens zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer heeft meegemaakt. Het onderzoek is uitgevoerd onder meer dan duizend werkenden. Dertig procent van de ondervraagden gaf aan geen stappen te ondernemen als ze zwangerschapsdiscriminatie zouden ervaren.

In de wet staat dat zwangere vrouwen niet mogen worden benadeeld tijdens de sollicitatie. Céline de Vries, juriste bij ARAG, stelt dat de uitkomsten van het onderzoek zorgelijk zijn. Niet alleen omdat er sprake is van zwangerschapsdiscriminatie, ook omdat niet alle vrouwen weten welke stappen ze kunnen ondernemen en welke rechten ze hebben bij deze vorm van discriminatie. Bijvoorbeeld: als er tijdens de sollicitatie gevraagd wordt naar een zwangerschap of kinderwens, dan hoeft de vrouw de vraag niet te beantwoorden. Slechts één op de drie ondervraagden wist dit. Rond de 51 procent denkt dat het niet verstandig is een zwangerschap te verzwijgen, rond de 75 procent vindt het zelfs netjes de zwangerschap te melden. De juriste vindt het opvallend dat een werkgever vraagt naar een zwangerschap tijdens een sollicitatiegesprek. Vrouwen kunnen daarom nooit een ‘goed’ antwoord geven.

Zwangerschapsdiscriminatie komt ook vaak voor bij het stopzetten van een (tijdelijk) contract of een proeftijd. Vaak wordt hiervoor door de werkgever een andere reden gegeven, en het is dan moeilijk te bewijzen dat de werkelijke reden zwangerschap is. Toch adviseert De Vries om stappen te ondernemen en bewijsmateriaal te verzamelen, en in ieder geval goed op de hoogte te zijn van de rechten en plichten.

Bron: https://www.arag.nl/nieuws/40-procent-van-nederlanders-denkt-dat-werkgever-liefst-geen-zwangere-sollicitant-aanneemt/

Kraamzorg abonnement