Zoek
Sluit dit zoekvak.
zwangerschapsdiscriminatie 410x235 1

Zwangerschapsdiscriminatie nog steeds actueel

Ongeveer 45 procent van de zwangere vrouwen of jonge moeders wordt op de arbeidsmarkt nog steeds benadeeld. Het College voor de Rechten van de Mens laat weten dat er niets is veranderd sinds de eerste onderzoeken die het mensenrechteninstituut uitvoerde. Het is dus een onverminderd probleem gebleven.

Het College vroeg 1150 werkende vrouwen die de afgelopen vier jaar een kind kregen hoe zij discriminatie door zwangerschap op hun werk of in bepaalde fases van het zoeken naar werk ervoeren. Daaruit bleek dat in alle fases van het arbeidsproces vrouwen ‘een groot risico lopen’ op zwangerschapsdiscriminatie. Eén op de vijf vrouwen werd tijdens het sollicitatieproces afgewezen, bij één op de tien werd zelfs expliciet gezegd dat de afwijzing door de zwangerschap kwam. Ruim een derde van de vrouwen zag het nieuwe contract dat ze zouden ondertekenen vanwege de zwangerschap ‘op het laatste moment aangepast worden’ of verdwijnen. Bijna de helft van de vrouwen met een tijdelijk contract kreeg geen verlenging of vast contract dankzij hun zwangerschap of pasgeboren kind. Een kwart van de vrouwen zat een promotie, salarisverhoging, bonus of scholing aan de neus voorbij gaan en liep tegen problemen over afspraken over zwangerschapsverlof of terugkeer op de werkvloer aan. Slechts elf procent trok daarover zelf aan de bel.

Het college wil dat de overheid zo snel mogelijk de wetgeving voor gelijke behandeling naleeft om deze vorm van discriminatie tegen te gaan.

Bron: Mensenrechten.nl 

Kraamzorg abonnement