Zoek
Sluit dit zoekvak.
10704319 796871730374381 6005194109642483235 o

Kraamcafé 18 mei 2017

Het Kraamcafé is geaccrediteerd door het Kenniscentrum Kraamzorg voor 4 punten.
Hieronder vind je de PowerPoints van alle lezingen:

  1. Perinatale angst en de rol van mindfulness
    Wat je als kraamverzorgende in het kraambed tegenkomt, heeft vaak zijn oorsprong in de zwangerschap en bevalling. Ruim een derde van alle zwangere vrouwen in de eerstelijns verloskundige praktijken ervaren bovenmatige angst voor de bevalling. Angst en stress tijdens de zwangerschap, bevalling en postpartum periode kunnen verstrekkende negatieve gevolgen hebben voor moeder en kind. De op mindfulness gebaseerde programma’s voor zwangere vrouwen en kersverse moeders lijken effectief te zijn in reductie van deze angsten en stress. In deze lezing gaat Irena onder mee in op de opsporing en mogelijke behandeling van perinatale angst. Irena Veringa is sinds 25 jaar verloskundige, mindfulness trainer, onderzoeker, docent en eigenaar van Mind in Geboorte. Momenteel is zij betrokken bij een groot wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van mindfulness en angstconsulten voor angstige zwangere vrouwen en gestreste moeders.
    Bekijk hier de PowerPoint van Irena Veringa.
  2. Kraamzorg in the picture: onderzoeken ZonMw
    Kraamzorg is gelukkig in het basispakket gebleven. Maar het nut en de noodzaak blijven punt van discussie. Daarom zijn op afgelopen december binnen ZonMw maar liefst 5 grote onderzoeksprojecten van start gegaan. De onderzoeken richten zich grotendeels op de effectiviteit en invulling van (onderdelen van) de kraamzorg, waarbij zorg op maat een belangrijk uitgangspunt is. Fleur Lambermon (Radboud umc) vertelt je meer over het project ‘SOS kraamzorg: biedt spreiding en/of onderbreking van kraamzorg, zonder uitbreiding van het aantal zorguren, gezondheidswinst voor moeder en kind tijdens en na afloop van de kraamtijd?’. Remy Vink (TNO) zal als projectleider het onderzoek ‘Kraamzorg op maat met de GIZ-methodiek’ toelichten.
    Bekijk hier de PowerPoint van Fleur Lambermon en hier de PowerPoint van Remy Vink.
  3. Mindful werken in de kraamzorg
    Ida Tuinhof is mindfulness- en compassie trainer en bedrijfsfysiotherapeut
    Werken in de kraamzorg vraagt veerkracht. Er wordt veel van je verwacht en je wilt tegemoetkomen aan alle uitdagingen die het werk met zich meebrengt. Dat is natuurlijk mooi, maar soms levert dit stress op en gaat het ten koste van je gezondheid en je plezier in het werk. Het beoefenen van mindfulness helpt je om dit te voorkomen. Mindfulness versterkt je veerkracht, verdiept de kwaliteit van je werk en je leert stressvolle situaties beter te hanteren. De workshop ‘Mindful werken in de kraamzorg’ is een kennismaking met mindfulness, speciaal voor kraamverzorgenden en afgestemd op toepassing in de dagelijkse praktijk.
    Bekijk hier de PowerPoint van Ida Tuinhof.
  4. EHBO doe je zo
    Carla de Boer Lange is eigenaar en docent bij CdB EHBO
    Een ongeluk zit in een klein hoekje en vaak ben jij in de kraamweek de enige persoon in huis die eerste hulp kan verlenen wanneer baby of moeder onverhoopt iets overkomt. Deze workshop is een eerste kennismaking met de eerstehulpverlening aan moeder en kind. Er wordt eerst aandacht besteed aan een stukje theorie. Vervolgens wordt een aantal praktijksituaties behandeld waarmee je in de kraamweek in aanraking kunt komen. Denk hierbij aan breuken/verstuikingen/kneuzingen, (brand)wonden, beten en krabben van beesten en verslikking.
    Bekijk hier de PowerPoint van Carla de Boer.
  5. Hoort pijn nou wel of niet bij borstvoeding?
    Annelies de Haan en Heleen Hilgers zijn lactatiekundigen bij de Boezemvriend
    Pijn is een van de belangrijkste redenen voor moeders om te stoppen met borstvoeding. Is alle pijn te voorkomen en zo ja hoe dan? Is pijn een handige leidraad? Zijn vrouwen vandaag de dag meer kleinzerig? Welke moeders lopen op voorhand risico op pijnklachten? Soms is het een aanlegprobleem maar vaak zijn er meer factoren in het spel. Aan de hand van casussen en beeld wordt het onderwerp pijn bij borstvoeding onder de loep genomen.
    Bekijk hier de PowerPoint van Annelies de Haan en Heleen Hilgers.
  6. Samenwerken met de doula
    Wilma Kremer is van oorsprong kraamverpleegkundige. Momenteel is zij werkzaam als coördinerend verpleegkundige en doula. Yvonne Demmer is vitaliteitscoach en doula.
    De doula is enkele jaren terug komen ‘overwaaien’ uit Amerika. Inmiddels maken steeds meer zwangere vrouwen gebruik van deze vorm van extra begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling. Dat kan voor kraamverzorgenden bedreigend voelen, maar niets is minder waar. Zij is een aanvulling en geen vervanging. Een doula werkt juist samen met de verloskundige en kraamverzorgende. Ieder van hen heeft een eigen belangrijke rol in het proces van zwangerschap en geboorte. Door elkaar aan te vullen, kunnen ze samen van onschatbare waarde zijn in het begeleiden van de barende. Hoe gaat die samenwerking in zijn werk? Wilma en Yvonne vertellen je er alles over.
    Bekijk hier de PowerPoint van Wilma Kremer.
  7. Omgaan met verdriet en verlies in de kraamweek
    Jettie van de Pol geeft ruimt twintig jaar trainingen en bijscholingen voor de kraamzorg
    Eén van de moeilijke facetten van het beroep van kraamverzorgende is het omgaan met rouw en verlies. Rouw en verlies zijn er in alle soorten en maten. In deze workshop wordt stilgestaan bij de verschillende vormen van verlies die kraamverzorgenden kunnen meemaken en wordt gebouwd aan meer (zelf) vertrouwen voor deze verdrietige situaties. Indrukwekkende verhalen en persoonlijke ervaringen van kraamverzorgenden worden ondersteund door beeldmateriaal.
    Bekijk hier de PowerPoint van Jettie van de Pol.
  8. Groeien in het ouderschap: nieuwe inzichten
    Ineke van Straeten is lactatiekundige en babypedagoog
    De eerste maanden na de geboorte van een baby kunnen heel intensief zijn voor prille ouders. Ondanks dat ze vaak gelukkig zijn met hun baby, roept het ouderschap ook veel vragen en onzekerheden op. Als ouders het gedrag van hun baby leren begrijpen, kunnen ze beter op de behoeftes van hun kind ingaan. Daardoor kunnen slecht slapen en huilen soms worden voorkomen en kan het contact worden verbeterd. Het leren herkennen van de signalen van de baby, daar draait het om. Als kraamverzorgende kun je daar een mooie rol in spelen door dit in de kraamweek al aan ouders te leren.
    Bekijk hier de PowerPoint van Ineke van Straeten.
  9. Thuis in andere culturen
    Danny Kersten geeft ruimt twintig jaar trainingen en bijscholingen voor de kraamzorg
    Als kraamverzorgende kom je met steeds meer culturen in aanraking. Of het nou gaat om andere culturele gewoontes of ‘gewoon anders’, de insteek van deze workshop is: wees vooral een OENN!! OENN staat voor open, eerlijk, nieuwsgierig en neutraal. Toch kunnen er ook lastigheden zijn: er kan sprake zijn van een taalbarrière en je kunt te maken krijgen met gebruiken en rituelen waar je zorg over hebt. Anders is niet fout, maar wanneer is het een risico voor de gezondheid en hoe ga je daar mee om? Hoe ziet jouw eigen culturele bagage eruit? Met deze vragen gaan we aan de slag. Je krijgt bovendien tips en handvatten voor als de communicatie lastig is.
    Bekijk hier de PowerPoint van Danny Kersten.
  10. Huilen: ‘gewoon’ of excessief?
    Bregje van Sleuwen is onderzoeker en promoveerde op het effect van regelmaat en inbakeren bij huilbaby’s
    Ouders kunnen radeloos worden van het vele huilen van hun baby. Soms zelfs zo erg, dat ze in staat zijn hun kind iets aan te doen om het huilen te laten stoppen. In de richtlijn ‘Preventie, signalering, diagnostiek en behandeling bij excessief huilen van baby’s’ staat beschreven hoe je ouders kunt helpen als hun baby veel huilt. Maar ook wat je als kraamverzorgende kunt doen om met ouders in gesprek te gaan over omgaan met huilen. In deze workshop vertelt Bregje wat een huilbaby is, waar de richtlijn over gaat en hoe je ouders al tijdens de kraamtijd kunt helpen met het maken van een goede start.
    Bekijk hier de PowerPoint van Bregje van Sleuwen.
  11. Kern Gezond Kramen: voeding in de kraamtijd
    Marisa Ditsel is BGN-Gewichtsconsulent en auteur van het boek ‘Fruit met muisjes’
    Over de effecten van een gezonde leefstijl wordt steeds meer bekend. Voor, tijdens en zeker ook na de zwangerschap is het van belang aan een gezonde leefstijl te werken. Dat zorgt ervoor dat de kraamvrouw zich energieker en fitter voelt en heeft een positief effect op het herstel. Als belangrijke kennisbron die eerste week, kun jij de kraamvrouw vertellen over wat goede voeding is en wat zij in deze periode nodig heeft. Zo bevorder je de gezonde leefstijl van de jonge moeder, het gezin én werk je mee aan een gezonde toekomst van het pasgeboren kind!
    Bekijk hier de PowerPoint van Marisa Ditsel.
  12. Eerste Emotionele Hulp Bij Bevallingen
    Diana de Koning is eigenaar van Kraambureau Handle with Care met als specialiteit kraamzorg aan kwetsbare vrouwen. Randy Schmidt is als hoofddocent van het Nucleuscollege gespecialiseerd in versnelde traumaverwerking, waaronder bevallingstrauma.
    De invloed van gebeurtenissen tijdens de bevalling kan bepalend zijn voor de rest van iemands leven. In deze workshop leer je hoe je met de juiste gesprekstechnieken de langdurige gevolgen van een traumabevalling kunt verlichten, zelfs nog jaren later. Zweverig? Nee. Maar hiervoor geldt wel ‘meemaken is beleven’. Je beseft pas wat voor effect de EHBB heeft als je het zelf ervaart. In deze workshop geven de docenten ondersteunende (praktijk)voorbeelden en leer je de gesprekstechnieken toepassen.
    Bekijk hier de PowerPoint van Randy Schmidt.

Dit Kraamcafé wordt mede mogelijk gemaakt door Hero Baby en Pampers

Kraamzorg abonnement